nedeľa 1. januára 2017

# Ako prežiť vysokú a nezblázniť sa

Kam po maturite

Bolo to pred mnohými rokmi, keď som ako v každý iný všedný deň pribehla domov zo školy, tašku hodila na zem a zamýšľala sa čo ďalej so svojim životom. Rodičia zo mňa chceli mať študovanú inžinierku, no ja som sa na to moc necítila...






Z každej strany som počúvala, kam sa chystajú moji spolužiaci, čo ich napĺňa a čím by chceli byť. Našlo sa aj pár takých, ktorí bojovali so svojimi rodičmi a vzpierali sa ich predstavám o budúcnosti. V tej chvíli som si aj trochu vydýchla, že našim je to v podstate jedno a že si konečne po rokoch uvedomili, že svoj život nežijem pre druhých, ale že všetko čo robím, robím pre seba. A ak to predsalen poseriem, bude to holt moja smola, pretože nikto iný sa o mňa nepostará, nezaplatí za mňa účty, nekúpi mi jesť, skrátka ma nebude nikto vodiť za ručičku. Je pravda, že sa mi snažili poradiť, ale konečné rozhodnutie nechali na mňa. A tak som teda rozmýšľala, čo ďalej so svojim životom. Možností nebolo veľa, vlastne boli iba tri, ktoré som si v tom čase vedela predstaviť:

I. Vysoká škola
V živote sa stretneš najčastejšie s dvoma typmi ľudí - tými, ktorí si myslia, že diplom im zaručí lepšiu budúcnosť a tými, ktorí si myslia, že diplom nie je odrazom inteligencie a že šikovný človek ho k úspešnej kariére nepotrebuje. Dovolím si tvrdiť, že obidva tieto názory sú správne i nesprávne zároveň. Na jednej strane ti diplom nezaručí plat vo výške 3000€, sama mám kopu kamarátov, ktorí vyštudovali univerzitu a skončili pri pokladni v obchode, na druhej strane ho ale (väčšinou) potrebuješ k tomu, aby ťa potencionálny zamestnávateľ aspoň pozval na pracovný pohovor (teda ak sa nehlásiš na post upratovačky v miestnom dome kultúry).

Rozhodnutie pokračovať v štúdiu sa môže zdať ako jasná voľba, avšak hneď prvý ročník ťa utvrdí v tom, že vysoká nie je pre každého. O tom, ako funguje naše školstvo asi nikomu hovoriť nemusím, avšak zamyslieť by si sa mala práve nad tým, či takýto spôsob učenia sa nových vecí je pre teba vhodný. Práca pod nátlakom, neustály stres, cudzie prostredie, vyššie požiadavky na študentov - to je podstata vysokej školy. Pokiaľ si na strednej škole a myslíš si, že je nemožné naučiť sa za deň 10 strán na písomku, ver mi, že na univerzite tých strán bude niekoľkonásobne viac. Znie to strašidelne? Bohužiaľ je to tak! Vysoké školy na Slovensku nepripravujú študentov pre život ako taký, nútia ich memorovať stovky strán nepotrebných informácií, ktoré sa dajú za 2 minúty nájsť na internete.

Prečo si ale vybrať vysokú školu? Nebudem používať otrepané frázy ako sú skvelý študentský život vysokoškolákov, získavanie kontaktov a iné klišé. Na vysokú školu odporúčam ísť tým študentom, ktorí sa radi učia nové veci, ktorí chcú spoznať mozgové kapacity v odbore, ktorý ich zaujíma, ktorí sa chcú podieľať na tom, aby boli poznatky spoločnosti rozšírené o nové a nové informácie. Je to práve vysoká škola, kde spoznáš veľmi vzdelaných profesorov a docentov, ktorí ťa môžu v mnohom inšpirovať a ukázať ti hodnotu vzdelania. Na druhej strane ak nie si tejto myšlienke naklonená, tak ťa k učeniu nedonúti nikto.

Ísť na vysokú školu kvôli rodičom alebo partnerovi je podľa mňa hlúposť. Ak ťa to nebaví, tak skôr či neskôr zo školy vyletíš a to znamená, že prídeš nielen o peniaze, ktoré si do štúdia vložilia (zabudni na frázu "bezplatné školstvo", financovanie vysokej školy sa ráta na tisíce EUR ročne) a taktiež stratíš nejaké tie roky svojho života, za ktoré si už mohla dávno kariérne vyrásť. Pokiaľ si na učenie lenivá, pokiaľ sa horko-ťažko prinútiš k napísaniu domácej úlohy alebo pokiaľ si myslíš, že štúdium na vysokej škole ťa z akéhokoľvek iného dôvodu nebude napĺňať, jednoducho tam nechoď. 


II. Práca
Ak si sa definitívne rozhodla zahodiť život študenta, asi ti neostáva nič iné, než odštartovať svoju pracovnú kariéru. Predpokladám, že nemáš vo svojom hodnotovom rebríčku na prvom mieste "stať sa stálym exponátom na úrade práce", takže ak škola nie je pre teba to pravé orechové, teraz je ten správny čas zamyslieť sa, akú prácu zvoliť. Máš maturitu, máš koníčky, v niečom vynikáš. Uvedom si, že práca ktorú budeš robiť, ťa musí uživiť. Nikto nečaká, že sa okamžite osamostatníš a kúpiš si vlastný byt, ale ani vyciciavanie rodičov bez štipky vďačnosti asi nebude ten najlepší spôsob života po maturite. O voľných pracovných pozíciách sa dnes už našťastie môžeš dozvedieť mnohými spôsobmi - existujú špecializované stránky s inzerátmi, noviny, rádiá, facebook, rôzne pracovné agentúry atď.. Nehovor, že práca nie je. Práce je veľa, len kvalifikovaných ľudí je málo. Reči typu "žijem v najchudobnejšej časti Slovenska" ti dnes už nikto žrať nebude a popravde bez vysokej školy si ani moc vyberať nemôžeš. Pozri sa na nás východniarov - u nás je práca slabo platená alebo jej je málo a  presne preto sme zdvihli svoje rite a išli za lepšou prácou inde. Je jedno či sa presťahuješ o sto alebo tisíc kilometrov. Uprednostnila ste prácu pred školou, tak pracuj tak, aby si sa mala čo najlepšie. Spravili to tisíce ľudí pred tebou, prečo by si to nemohla urobiť aj ty? Ja viem, že je pohodlnejšie spapať obed od mamky a špinavé prádlo hodiť do koša v kúpeľni a čakať kým sa SAMO vyperie, potom ale nemáš právo nadávať, že sa niečo nedá.

Našťastie dnes máme my mladí omnoho väčšie možnosti ako mali kedysi naši rodičia, môžeme sa presťahovať prakticky kdekoľvek, môžeme odcestovať za lepším životom na druhý koniec sveta, stačí len chcieť, zdvihnúť sa a ísť. Ja viem, že na to potrebuješ odvahu a spočiatku aj financie na rozbeh, ale to všetko sa dá prekonať. Bola ste to predsa ty, kto si vybral túto cestu, pamätáš? Keďže môj blog čítajú prevažne dievčatá, čo takto skúsiť vycestovať a robiť aupairku? Pre mladé baby bez väčších skúseností je to stále obľúbený spôsob ako začať. Vstupné náklady nie sú až tak vysoké, žiješ v rodine, pre ktorú pracuješ čím ti odpadávajú náklady na bývanie a jedlo je väčšinou tiež zabezpečené. Jasné, spočiatku nezarobíš milióny, ale naučíš sa jazyk, zorientuješ sa v danom prostredí, spoznáš ľudí, ktorí ti môžu neskôr pomôcť pri hľadaní lepšej práce. A čo takto upratovať vedľa u západných susedov? Upratovačky v rakúskych hoteloch zarábajú slušný peniaz, dovolím si povedať, že mnoho Slovákov na vyšších postoch také peniaze nezarobí. Rozmýšľaj, chceš mať slovenských 500€ za tvrdú prácu alebo sa presunieš o pár stoviek kilometrov a zarobíš 1200€ ako upratovačka? Hanba-nehanba, pre mladého človeka, ktorý sa ešte len skúša postaviť na vlastné nohy, sú to krásne prachy, či nie?! 

Aby to ale nevyzeralo len ružovo, musíš si uvedomiť, čo práca pre niekoho druhého znamená - už viac nie si paňou svojho času, riadi ťa niekto druhý - tvoj zamestnávateľ. Priprav sa na 8-12 hodín často nedocenenej práce, ako nováčika ťa obvykle zahrnú tou najhoršou prácou a vďaky sa často nedočkáš, priprav sa prevziať zodpovednosť za to, čo si vykonala, pretože nie vždy sa to čo vykonáš bude zhodovať s tým, akú predstavu o výsledku má tvoj šéf. Si mladá, nemáš rodinu a teda sa od teba akosi automaticky očakáva, že sa budeš vedieť prispôsobiť tomu, čo od teba firma vyžaduje. Nezabúdaj tiež, že spolu s tebou prišli na pohovor aj iní prácechtiví absolventi, budeš nútená ukázať, že vieš firme ponúknuť viac, než všetci ostatní. Dokážeš to? 


III. Vlastný biznis
Zdanlivo najatraktívnejšou cestou ako zarobiť peniaze, je viesť vlastný biznis. V podstate k tomu zase až tak veľa netreba - stačí dobrý nápad, vypracovať podnikateľský plán a zohnať vstupný kapitál na rozbeh. Vyzerá to jednoducho, realizácia je už ale horšia. Dnes máme pocit, že vymyslené bolo už hádam všetko. Vymysli si tú najbláznivejšiu vec akú si len vieš predstaviť a stav sa, že už na nej niekto pracuje. Vďaka tomu, že je celý svet otvorený, je ťažké prísť s niečím novým, čo by tu ešte nebolo a s čím by si urobila dieru do sveta. Avšak nie je to beznádejné, len to trochu dlhšie trvá kým to prinesie svoje ovocie. Pravdepodobne prvé roky budeš podnikať zo svojej "detskej izby" alebo malého bytíku, možno si zriadiš e-shop s lacnými kabelkami, možno budeš tvoriť vlastné šperky, možno budeš v otcovej garáži opravovať autá, ktovie. Pri vlastnom biznise je však jasnou výhodou to, že si šéfuješ sama, robíš to po svojom, nemusíš sa s nikým deliť o zisk a hlavne tvoja práca môže byť tvojim koníčkom. Uvedom si ale, že zisky budú neustále skákať hore a dole a nikto ti nezaručí, že aj ďalší mesiac si zarobíš na nájomné.

Ak si pevne rozhodnutá, že sa chceš pustiť do vlastného biznisu, skús sa vo svojom okolí rozhliadnuť čo v ňom chýba, čoho je nedostatok. Za akým tovarom či službami je tvoje okolie nútené cestovať. Potom si niečo z toho vyber a chop sa šance. Ak bývaš v krásnej prírode a tvoja rodina zdedila dom po prastarej mame, čo takto pretvoriť ho na útulnú chalupu a pustiť sa do agroturistiky? Dnes chce predsa každý aspoň na chvíľu vypadnúť z mesta a znovu objaviť spojenie s matkou prírodou. ;-) 


Hlavne si na všetky tieto úvahy vyhraď dostatok času. Zamysli sa nad tým, čo by ťa v živote urobilo šťastnou a ako si svoj život predstavuješ. Nie všetci máme na to urobiť si doktorát zo psychológie, nie všetci chceme trčať 8 hodín v práci každý deň. Tvoj život je o tvojich rozhodnutiach, nikto nečaká, že budeš neomylná, ale ak už si sa pre niečo rozhodla, mala by si za to vedieť prevziať všetkú zodpovednosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára